Šta da radim sa simptomima menopauze?

Mnoge žene ne trebaju poseban tretman za menopauzu. Uzimanje zdrave hrane i održavanje fizičke kondicije su važni, da bi se osjećali bolje u godinama koje vode ka menopauzi i iza nje. Neke žene koje muče simptomi menopauze žele da pokušaju sa tretmanom. Postoji nekoliko opcija tretmana, zavisno od vaših simptoma i drugih faktora ,uključujući menopauzalnu hormonsku terapiju (MHT), te fitoterapiju. Porazgovarajte sa vašim liječnikom o rizicima, koristima i prednostima pojedinog tretmana, tako da možete da izaberete šta je najbolje za vas. Ne postoji nijedan tretman koji je dobar za sve žene.

Valunzi. Neke žene se žale da konzumiranje ljute ili začinjene hrane, alkohola ili kofeina, osjećaj stresa ili boravak u toplim sredinama, može dovesti do valunga. Pokušajte izbjegavati bilo kakve okidače koji vam izazivaju valunge. Oblačite se slojevito i imajte ventilator u kući ili na radnom mjestu. Ako vas muče valunzi ili noćna znojenja, raspitajte se kod liječnika za MHT ili fitoterapiju. Ukoliko MHT nije opcija za vas, pitajte liječnika o uzimanja anti-depresiva ili lijekova za epilepsiju. Također koristite hranu od soje ili zamjenu za soju, jer postoje dokazi da soja može smanjiti valunge.

Vaginalna suhoća. Vaginalno sredstvo za podmazivanje na bazi vode, koje se dobija bez recepta, može biti od pomoći ukoliko je seks bolan. Vaginalni ovlaživači (također bez recepta) mogu osigurati podmazivanje i održavati vlagu vaginalnog tkiva. Izuzetno ozbiljna vaginalna suhoća može zahtijevati MHT tretman. Ukoliko je vaginalna suhoća jedini razlog za MHT terapiju, estrogeni proizvodi za vaginu su mnogo bolji izbor. Vaginalni estrogeni proizvodi (kreme, tablete, spirala) se koriste u tretmanu vaginalne sluznice.

Problemi sa spavanjem. Jedan od najboljih načina da dobro spavate noću je da budete fizički aktivni. Ali, ne vježbajte u vrijeme koje je blizu vremena za odlazak u krevet. Također izbjegavajte velike obroke, pušenje, i rad upravo pred spavanje. Kofein i alkohol bi trebalo izbjegavati poslije podneva. Pijenje nečega toplog prije vremena odlazka u krevet, kao što su biljni čaj (ne kofein) ili vrelo mlijeko, možda mogu da vam pomognu da se osjećate pospanim. Neka vaša spavaća soba bude zamračena, tiha i hladna. Koristite spavaću sobu samo za spavanje i za seks. Izbjegavajte drijemanje tokom dana i pokušajte da idete u krevet i da ustajete u isto vrijeme svaki dan. Ukoliko se budite tokom noći i ne možete se vratiti u san, ustanite i čitajte dok ne osjetite da ste pospani. Nemojte samo ležati. Ukoliko su valunzi uzrok problema spavanja, liječenje valunga će obično poboljšati spavanje.

Promjena raspoloženja. Neke žene prijavljuju promjene raspoloženja ili „osećaj tuge“ tokom nastupa menopauze. Žene koje su imale promjene raspoloženja (PMS) prije svojih perioda ili postporođajne depresije mogu imati češće promjene raspoloženja u menopauzi. To su žene koje su osjetljive na promjene nivoa hormona. Česte promjene raspoloženja nestaju vremenom. Kod žena koje su pod tretmanom MHT zbog valunga ili drugih menopauzalnih simptoma, ponekad od ove terapije osjete i poboljšanje njihovih promjena raspoloženja. Također, naspavati se i biti fizički aktivan pomaže da se bolje osjećate. Promjene raspoložanja nisu isto što i depresija.

Fokusiranje na poteškoće, „nejasno razmišljanje“ i zaboravnost. Neke žene se žale i na ove simptome, ali studije sugerišu da prirodna menopauza ima malo utjecaja na memoriju ili druge „funkcije mozga“. Također, novije studije sugerišu da žene ne bi trebalo da uzimaju MHT terapiju u cilju zaštite protiv gubitka memorije ili bolesti mozga, uključujući demenciju i Alzhajmerovu bolest. Naspavati se dovoljno i biti fizički aktivan može pomoći da poboljšate simptome. Ali, ako su problemi sa memorijom zaista loši, porazgovarajte sa svojim liječnikom odmah.